2010 m. rugpjūčio 15 d., sekmadienis

Japoniški koldūnai "Gyoza"

       Atrodo, jau baigiasi mano mėsos nevalgymo periodas - per 4 mėnesius sveikatos pagerėjimo nesulaukiau, vadinasi vegetarizmas nėra vaistas nuo visų ligų... Šiandien gaminu japoniškus koldūnus. Tiesa, nežinau kiek juose yra rytų egzotikos, gal nebent gražiose lėkštėse ir lazdelėse, nes skoniu tai nelabai skiriasi nuo lietuviškų - tiesiog mėsa perpus maišyta su grybais ir Savojos kopūstu. Tačiau man buvo skanu ir nelabai apsunkina - matyt dėl to, kad gavosi liesesni už lietuviškus :)

8-oms porcijoms:
Miltai 400 g
Manai 100 g
Vanduo 350 ml
Druska žiupsnelis
Malta kiauliena su jautiena 200 g
Savojos kopūstai 1/2 vnt. (gali būti ir Pekino)
Shiitake grybai 4 vnt. (arba 10 pievagrybių)
Svogūnai 1/2 vnt.
Imbieras 2 cm gabalėlis
Sojos padažas 2 v.š.
Svogūnų laiškai ~
Sezamų aliejus ~
Sezamų sėklos ~
Ryžių actas ~

       Į dubenį suberiame miltus, manus ir druską. Palaipsniui pilame vandenį ir suminkome tešlą. Pastatome 30 min. į šaldytuvą, pridengtą plėvele. Tuo metu ruošiame įdarą. Kopūstus ir grybus apverdame ir smulkiai supjaustome elektrine pjaustykle. Sumaišome mėsą su prieskoniais, smulkiai tarkuotu imbieru, sojos padažu, kapotu svogūnu, kopūstais ir grybais.
      Tešlą iškočiojame, puodeliu išspaudžiame skrituliukus ir į kiekvieną dedame po šaukštelį įdaro. Užspaudžiame kraštelius. Į keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus, apkepiname iš vienos pusės koldūnus, kol gražiai parus (maždaug 5 min.), tada užpilame puodelį verdančio vandens, uždengiame ir troškiname dar apie 5-7 min. Galime koldūnus garinti, jeigu turite tam skirtą puodą. Patiekiame su padažiuku iš sezamų aliejaus, ryžių acto, sezamų sėklų ir sojos padažo, pabarstome pjaustytais svogūnų laiškais. 
        Receptas - Lino Samėno.


1 komentaras: